2010. február 21., vasárnap

Targoncavezetőknek is kell a tűzvédelmi szakvizsga

Targoncavezetői tanfolyam

2009. október 29. óta van érvényben a 27/2009. (X. 29.) ÖM rendelet,mely a tűzvédelmi szakvizsgára kötelezett foglalkozási ágakról, munkakörökről, a tűzvédelmi szakvizsgával összefüggő oktatásszervezésről és a tűzvédelmi szakvizsga részletes szabályairól szól.

A rendelet több, a targoncavezetőket is érintő lényeges változást tartalmaz. Talán a legfontosabb, hogy már a gázüzemű targoncák vezetőinek is kötelező a tűzvédelmi szakvizsgát tenni. A rendelet szerint ugyanis:„Propán-bután gáz lefejtését, töltését, kiszolgálását végzők, továbbá azon propán-bután gáz üzemű targoncák kezelői, akik a targonca üzemanyag palackjának (tartályának) cseréjét is végzik”.

A rendelet értelmében tehát minden gázüzemű targoncát vezető személynek tűzvédelmi szakvizsgán kell részt venni. A tanfolyam rövid, egy, maximum két napot vesz igénybe, melyet nem csak a targoncavezetőnek, hanem annak is el kell végeznie, aki a munkáját közvetlenül irányítja. Vagyis minden gázüzemű targoncát üzemeltető vállalkozásnál legalább két személynek kell szakvizsgát tennie (egy vezetőnek és egy gépkezelőnek), kivéve akkor, ha az ügyvezető vagy az egyéni vállalkozó saját maga vezeti a targoncát (mivel ekkor neki értelemszerűen nincs felettese).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése