2010. február 14., vasárnap

TARGONCAVEZETŐI TANFOLYAM

TARGONCAVEZETŐI TANFOLYAM SZABÁLYOZÁSA

2009. szeptemberétől alaposan megváltozott a targoncavezetői képzés rendszere.

Ekkor jelent meg a 40/2009 (VIII.31.) KHEM rendelet, mely újraszabályozta a targoncavezető képzést, a korábbi szabályozáshoz képest jelentős változásokat hozva. Ezek közül talán a legfontosabb, hogy a korábbi a targoncákat már csak háromféle gépcsoportba sorolja. Ez lényegesen csökkentette a típusvizsgák számát. 2009. szeptember 1-től ugyanis egy adott targonca-gépcsoportra megszerzett gépkezelői jogosítvány a gépcsoporton belül megtalálható valamennyi targonca kezelésére feljogosít. Míg régebben külön-külön kellett vizsgázni elektromos targonca, dízel targonca, gázüzemű targonca, magasemelő targonca, szállító targonca, oldalvillás targonca, stb. típusokra, addig most már elegendő egyetlen targoncavezetői vizsgát tenni. Az új szabályozás 3 csoportra osztja a targoncákat: vezetőüléses targonca, vezetőállásos targonca és gyalogkíséretű targonca. E három targoncatípus lefedi a targoncák összes fajtáját, függetlenül a meghajtástól, vagy a teheremelő képességétől.


A korábban letett építőgépkezelő jogosítvány az emelő-és rakodógépek tekintetében 2015.december 31.-ig jogosít a bejegyzett géptípusok kezelésére.

Az új szabályozás szerint azonban az emelőgépek kezeléséhez (így a targoncákhoz is), nem elégendő a gépkezelői jogosítvány megszerzése, hanem az OKJ szerinti szakképesítést is meg kell szerezni.

A targoncavezetői jogosítvány előfeltételeként elfogadható OKJ-s képzések a következők:
Nehézgépkezelői tanfolyam
• Könnyűgépkezelői tanfolyam
• Emelőgépkezelői tanfolyam
• Targoncavezetői tanfolyam

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése